Fotocredit: Grim Alexander Svanes

Elektriske bysykler for et levende, grønt og sunt Larvik!

250 elsykler er trilla ut i Porsgrunn og Skien, alle over 16 år kan leie disse med en enkel og brukervennlig app. Selv er jeg en flittig bruker av syklene til og fra togstasjonen i Skien, men savner sårt dette tilbudet i hjembyen min.

14. august 2023

Tiden er inne for Larvik å få sitt eget bysykkelsystem, akkurat som våre naboer i Grenland har fått til med finansiering fra fylkeskommunen, kommunene og Bypakke Grenland. Vestfold og Telemark fylkeskommune er ansvarlig for organiseringen og formålet med ordningen er at bysyklene skal supplere kollektivtilbudet og bidra til å redusere gangavstand, reisetid og behov for bussbytter.

Ryddig alternativ til sparkesykler

Bysykkelordningen er en langt mer strukturert og organisert løsning enn sparkesykkelkaoset vi lever med i dag, bysyklene har dedikerte soner der syklene kan lånes og returneres. Dette reduserer rot og sikrer at syklene er tilgjengelige for syklister og at orden opprettholdes på ordentlige steder. Ingen fare for at disse blokkerer fortau, veier, innkjørsler eller butikkinnganger.

Etter en startkostnad på 10 kroner for 15 minutter og deretter 1 krone i minuttet, vil det ifølge Google Maps koste oss 18 kroner å sykle fra Fritzøe Brygge til Det Gule Galleriet i sentrum av Stavern.

Knytter bydelene sammen

I byer som Trondheim og Bergen, der bysykler nå er en viktig del av transportsystemet, har avstanden mellom sentrale områder blitt betydelig mindre. Dette skyldes at syklene er en mer fleksibel, praktisk og rimelig måte å komme seg rundt på. Med et bysykkelsystem i Larvik vil vi kunne knytte sammen Stavern, Helgeroa og Larvik på en miljøvennlig måte, og samtidig redusere trafikkbelastningen i Storgata, Dronningens, Stavernsveien og i Larvik generelt. Det finnes også en ny gang og sykkelsti mellom Stavern og Helgeroa som gjør at vi trygt kommer oss fram og tilbake.

Også kom vi oss nesten helt gjennom uten å nevne bivirkningene av syklingen; sett bort ifra noe gnaging for oss utrente, kan utstrakt bruk av bysykler føre til økt kardiovaskulær aktivitet, muskelbygging, redusert risiko for overvekt og relaterte sykdommer, samt generell god helse!

Vi har sett effekten i andre byer – nå er det vår tur til å tråkke inn i framtida! På to hjul mot en grønnere by!

Grim Alexander Svanes, styremedlem og listekandidat MDG, Larvik